Nowy e-book! Piknik, czyli 12 pomysłów na dania małe i duże

Zerknij
Jak przygotować bakłażana?

Bakłażan to idealne uzupełnienie wszelkich dań. Doskonale sprawdza się także jako smażona przekąska, ale nie tylko. Można go faszerować, dusić i zapiekać. Bakłażan to podstawowy składnik dipów i past kuchni arabskiej. Pomysłów na wykorzystanie bakłażana jest mnóstwo – koniecznie wypróbuj kilka wersji!

Na pewno zauważyłeś jedną, małą wadę bakłażana – goryczkowy smak. Dobra wiadomość jest taka, że gorzki smak bakłażana można szybko i łatwo usunąć.

Na początku umyj bakłażana pod bieżącą wodą i pokrój w taki sposób, jak lubisz. Plastry oprósz obficie solą i odczekaj 30 minut. Kiedy zauważysz, że bakłażan puścił soki – osusz go ręcznikiem papierowym. Gotowe!

Trwa ładowanie...