Nowy e-book! Piknik, czyli 12 pomysłów na dania małe i duże

Zerknij
Sos beszamelowy przepis Ania Starmach

Beszamel to biały kremowy sos, wymyślony ponoć w czasach Ludwika XVII. Francuzi do dziś go uwielbiają i bardzo często stosują w kuchni. Teraz może urozmaicić także Twoje dania!

Składniki na beszamel

Do przygotowania sosu beszamelowego będzie Ci potrzebne:

  • 200 ml mleka
  • 50 g twardego żółtego sera
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Jak zrobić sos beszamelowy?

Masło rozpuść w rondelku, dodaj mąkę, podgrzewaj przez chwilę. Wąskim strumieniem wlewaj mleko, dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Cały czas mieszaj, aż sos zgęstnieje i się zagotuje. Wtedy ściągnij garnek z palnika, dodaj ser i wymieszaj. Sos beszamelowy doskonale sprawdzi się jako dodatek do lasagne!

Trwa ładowanie...