Jak ugotować kaszę jaglaną
Kasza jaglana to małe okrągłe, najczęściej żółte ziarenka pochodzące z upraw prosa. Jej delikatny smak pasuje do wszystkich posiłków – śniadań, zup, mięsnych potraw oraz do deserów.

To prawda, że przygotowanie kaszy jaglanej jest nieco czasochłonne, ale jej smak wszystko rekompensuje. Przed rozpoczęciem gotowania kaszy jaglanej, trzeba ją odpowiednio przygotować, inaczej jej smak będzie gorzki. Oto 5 prostych kroków, które sprawią, że staniesz się mistrzem gotowania idealnej kaszy jaglanej.

Proporcje gotowania:

• 1 szklanka kaszy jaglanej na 2,5 szklanki wody
• 1 łyżka stołowa oleju na 100 g kaszy jaglanej

Przygotuj:

• Sito z drobnymi oczkami,
• Garnek z przykrywką,
• Sól i olej.

1. W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i oleju – zachowując proporcje co do ilości wody i kaszy.

2. Na sicie opłucz ziarna kaszy pod zimną bieżącą wodą – w ten sposób pozbywamy się jej goryczy.

3. Po dokładnym przepłukaniu kaszy, przelej jej ziarenka wrzącą wodą.

4. Do wody gotującej się w garnku przesyp przygotowaną kaszę jaglaną, wymieszaj ją delikatnie, przykryj pokrywką i pozostaw na bardzo małym ogniu do czasu, gdy wsiąknie w nią cała woda – zajmie to mniej więcej 20 minut.
Ważne: aby uniknąć papki z kaszy jaglanej, nie mieszaj jej w trakcie gotowania.

5. Po wchłonięciu przez kaszę całej wody, wyłącz ogień i pozostaw kaszę jaglaną pod przykryciem na ok. 10 minut.

Kaszę jaglaną podawaj na słodko z mlekiem i bakaliami, na słono do obiadu lub zapiecz ją z owocami na podwieczorek.

Trwa ładowanie...