Jak zamrozić pierogi
Pierogi to nasz polski specjał! Uwielbiam pierogi zarówno na słono, jak i na słodko. Latem jestem miłośniczką tych wypełnionych owocami: klasyczne pierogi z truskawkami, lekko kwaśne pierogi z jagodami lub borówkami, słodkie pierogi z malinami, słodko-kwaskowe pierogi z wiśniami lub czereśniami. Kiedy nadchodzi jesień, przychodzi czas na bardziej treściwe pierogi – pierogi ruskie, z kaszą, z mięsem. Za to święta Bożego Narodzenia upływają pod znakiem pierogów z kapustą i grzybami oraz pierogów z suszoną śliwką.

Świeże pierogi są najlepsze, co do tego nie mam żadnych wątpliwości. Jednak lepienie pierogów zajmuje dużo czasu. Dobrym rozwiązaniem jest mrożenie pierogów. Wiele osób nie wie, jak mrozić pierogi – czy należy to robić bez ich wcześniejszego gotowania, czy trzeba je zagotować, a może włożyć do wrzątku?

Jak zamrozić pierogi?

Pierogi, które są zamrożone bez wcześniejszego gotowania są twarde, z kolei pierogi ugotowane, a następnie zamrożone, lubią się rozlatywać podczas kolejnego gotowania.

Sposobem na pyszne, mrożone pierogi jest ich zblanszowanie.

1. Pierogi włóż do gotującej się wody (lekko osolonej z odrobiną oleju) na 30 sekund.
2. Posyp tackę mąką lub posmaruj ją olejem.
3. Pierogi rozłóż na przygotowanej tacy, tak by się ze sobą nie stykały i pozostaw do wystygnięcia.
4. Kiedy pierogi wystygną, wsadź tackę do zamrażalnika na 2 godziny.
5. Przygotuj woreczki do mrożenia, zamrożone pierogi porcuj według uznania i wsadź do woreczków – z powrotem schowaj do zamrażalnika. Nie zapomnij podpisać woreczków!

Jak przygotować zamrożone pierogi?

Wystarczy, że wrzucisz je do wrzątku i będziesz gotować do uzyskania odpowiedniej miękkości. Zamrożone pierogi można również podgrzać na patelni lub na parze.

Trwa ładowanie...