ANIA STARMACH

Kup E-Book Ani Starmach

Nowość! E-book:
PIKNIK, czyli 12 pomysłów na małe i duże dania.

Sprawdź

Beza z bitą śmietaną i owocami

6Ilość osób
110 minCzas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Połączenie słodkiej i chrupkiej bezy z kwaskowatymi owocami gwarantuje niezapomniany smak. Trudno się oderwać!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • Beza
  • 6 białek
  • 300 g drobnego cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Krem
  • 400 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 400 g ulubionych owoców: wiśni, malin itp.
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru

Jak przygotować?

  1. Beza
  2. Białka ubijaj mikserem, pod koniec ubijania stopniowo dosypuj cukier, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i szczyptę soli.

  3. Ubite białka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, staraj się otrzymać formę okręgu.

  4. Piekarnik nastaw na 175 stopni, zaraz po włożeniu bezy zmniejsz na 150 stopni i piecz przez 90 minut. Po tym czasie nie wyciągaj bezy, tylko pozostaw ją w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.

  5. Krem
  6. Aby przygotować krem, ubij śmietankę, dodaj mascarpone, cukier waniliowy i cukier puder.

  7. Na ostudzony spód bezowy wyłóż krem, całość udekoruj świeżymi owocami.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Filemon

Ostatnio moja beza była jak krówka ciagutka, nie można było jej pokroić i jeść. Z jakiego powodu beza robi się ciągnąca?

Filemon

Cześć, dlaczego moja beza bardzo pęka, zwłaszcza z brzegu i to źle wygląda?

Beza z bitą śmietaną i owocami

romadolci

Zrobiłam! Przepyszna beza polecam

flyordie

Na którym poziomie piekarnika umieścić blaszkę z bezą?

iwonawerra

Mam pytanie czy bezę pieczęcie z termoobiegiem czy bez i czy temperatura ma być taka sama

kami

Studzimy po wyłączeniu w piekarniku zamkniętym? Właśnie robię:)

krystynakiendorowicz

Dzisiaj wlasnie pieke pierwszy raz

Karolina_kmin

Czy piekarnik ma być nastawiona na góra dół ?

Aniatoja

jaka to śmietanka kremówka ile procent?

Ollga

Świetny przepis robię ją już kolejny raz i za każdym razem sztos! Stała się ona moim popisowym deserem ;)

Trwa ładowanie...