ANIA STARMACH

Bigos

8
Ilość osób
210 min
Czas przygotowania
Bezglutenowe
Bez laktozy
Ania Starmach

Treściwy, aromatyczny, pyszny domowy bigos!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 1 kg kapusty białej
  • 800 g kapusty kiszonej
  • 500 g mięsa wieprzowego (np. łopatki)
  • 500 g mięsa wołowego (np. antrykotu)
  • 150 g wędzonego boczku
  • 100 g kiełbasy jałowcowej
  • 30 g suszonych borowików
  • 50 ml whisky lub śliwowicy
  • 4 szklanki wody
  • 3 cebule
  • 2 marchewki
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki smalcu lub oleju do smażenia
  • 2 liście laurowe
  • 1 garść suszonych śliwek
  • 1 garść wędzonych śliwek
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz

Jak przygotować?

  1. Boczek pokrój w drobną kostkę, przysmaż na odrobinie smalcu, przełóż do dużego garnka.

  2. Mięso pokrój w kostkę, przysmaż na tłuszczu z boczku, po obsmażeniu dodaj do boczku.

  3. Cebule drobno posiekaj, przysmaż, dodaj do mięsa.

  4. Marchewkę zetrzyj na tarce, przysmaż,dodaj do mięsa.

  5. Mięso podgrzewaj, dodaj koncentrat pomidorowy, słodką paprykę.

  6. Grzyby namocz w letniej wodzie, posiekaj w drobne paseczki, dodaj do mięsa.

  7. Białą kapustę pokrój w cienkie paseczki, dodaj do mięsa.

  8. Kiszoną kapustę dodaj do reszty składników.

  9. Do garnka wrzuć też grzyby, kiełbasę pokrojoną w kostkę oraz ziele angielskie i liście laurowe. Wymieszaj, całość zalej wodą, gotuj na małym ogniu.

  10. Śliwki pokrój w paseczki, zalej alkoholem, po 30 minutach dodaj do reszty składników.

  11. Bigos powinien gotować się na małym ogniu około 3–4 godzin, aż mięso będzie miękkie, a smak wszystkich składników się połączy. Przed podaniem dopraw do smaku solą i pieprzem.

Wskazówki:

Bigos może być mrożony, koneserzy twierdzą nawet, że po zamrożeniu smakuje lepiej. Warto więc tę potrawę przygotować z wyprzedzeniem!

Pobierz przepis

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Jodek

Taki łatwy przepis a taki pyszny bigos :) Kolejny pewniak na większe imprezy :)

Jurek

Od zawsze najpierw gotowałem kapustę a dopiero później do dawałem inne składniki, jak widać niepotrzebnie. …

Trwa ładowanie...