ANIA STARMACH

Kup E-Book Ani Starmach

Nowość! E-book:
PIKNIK, czyli 12 pomysłów na małe i duże dania.

Sprawdź

Boeuf Strogonow

4Ilość osób
90 minCzas przygotowania
Ania Starmach

Pomysł na sycący obiad! Klasyka gatunku o wspaniałym smaku :)

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 600 g mięsa wołowego (polędwicy, rostbefu lub pierwszej krzyżowej)
  • 300 g małych pieczarek
  • 500 ml bulionu wołowego (drobiowego lub warzywnego)
  • 80 ml białego wina
  • 4 ogórki kiszone
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 duża cebula
  • olej lub masło klarowane do smażenia
  • ryż lub pieczywo do podania
  • sól, pieprz

Jak przygotować?

  1. Cebulę posiekaj.

  2. Mięso pokrój w cienkie paski.

  3. Pieczarki pokrój w plasterki, ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

  4. Cebulę przysmaż na rozgrzanej patelni, przełóż do miseczki.

  5. Na tej samej patelni partiami przysmażaj kawałki mięsa, aż zmienią kolor i lekko się przyrumienią.

  6. Do mięsa dodaj cebulę, koncentrat, papryki, wymieszaj. Po chwili dodaj białe wino, gdy odparuje – dodaj musztardę i bulion, zagotuj.

  7. Jeśli używasz polędwicy, gotuj 5 minut, jeśli innego kawałka mięsa – gotuj, aż będzie miękkie.

  8. Pieczarki przysmaż na osobnej patelni, dodaj do mięsa.

  9. Odlej część bulionu, wymieszaj ze śmietaną, wlej śmietanę do gulaszu. Dodaj też ogórki, dopraw do smaku.

  10. Strogonowa podaj z ryżem, pieczywem lub purée.

  11. Aby przygotować purée, ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę, dodaj masło, śmietanę, dopraw do smaku.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Muihre

Wyszło przepyszne! Ostry smak, ale nie piekące w ustach – idealne :)

Annabag

Czym zastąpić wino ? ??

Wiktoria

Dobry przepis na Strogonowa, ale za dużo ostrej papryki -ogień !

Agnieszka

Pani Aniu, chciałabym przygotować policzki wołowe na Święta. Jak Pani uważa, czy mogę je przygotować wg tego przepisu? (mega mi smakuje)

Małgorzata

Zrobione.Mąż zachwycony.

Magda92

Konkurs same pyszności!

Boeuf Strogonow

Joanna

Konkurs Same pyszności!
Jestem w niebie z tym jedzonkiem :) …pyszne

Boeuf Strogonow

Lorewowska

Konkurs Same pyszności!

Boeuf Strogonow

Grazyna

Ja robię wieprzowinkę strogonow z polędwiczki wieprzowej bo wołowa za droga /chociaż wołowa super, najsmaczniejsza/, i resztę składników taka sama. Wychodzi szybko i równie smacznie. Polecam.

Michał

Tych pieczarek to wygląda na więcej niż 30 g, chyba miało być 300 ;)

Trwa ładowanie...