ANIA STARMACH

Ciasteczkowe lizaki

6
Ilość osób
30 min
Czas przygotowania
Ania Starmach

Cake pops, czyli wyjątkowe lizaki z ciasteczek zachwycają swoim wyglądem i łatwością wykonania. Nie ma nic lepszego od ciasteczek i czekolady!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 200 g ciasteczek maślanych
  • 160 g kremowego serka
  • 180 g białej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • kolorowe posypki, cukierki, wiórki kokosowe lub mielone orzechy

Jak przygotować?

  1. Blachę (lub płaską tacę) wyłóż papierem do pieczenia.

  2. Białą czekoladę (80 g) połam na kawałki, włóż do miski, a miskę umieść nad garnkiem z gotującą się wodą (w tak zwanej kąpieli wodnej).

  3. Ciasteczka rozdrobnij w robocie kuchennym na piasek.

  4. W misce wymieszaj ciasteczka, serek i rozpuszczoną czekoladę.

  5. Z masy uformuj niewielkie kulki (wielkości orzecha włoskiego), ułóż je na tacy. W każdą kulkę wbij patyczek do lodów.

  6. Włóż tacę do lodówki, pozostaw na około 2 godziny.

  7. W osobnych miskach rozpuść mleczną czekoladę i pozostałą białą czekoladę (100 g).

  8. Lizaki wyciągnij z lodówki i maczaj je w miskach z rozpuszczonymi czekoladami, obsyp dowolnymi dodatkami.

  9. Dopóki czekolada nie stężeje, przechowuj lizaki w wysokiej szklance.

Pobierz przepis

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.
Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu.
Trwa ładowanie...