ANIA STARMACH

Ciasto cytrynowo-bezowe

4
Ilość osób
80 min
Czas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Wyjątkowy smak, który subtelnie balansuje między słodyczą bezy a kwaśną cytryną. Cytrynowe nuty nadają bezie niepowtarzalny charakter, tworząc doskonałą propozycję na ciepłe dni!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • Spód
  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 1 szczypta soli
  • Krem cytrynowy
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 4 jajka
  • 4 cytryny
  • 1 skórka otarta z cytryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Beza
  • 200 g cukru
  • 4 białka jajek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Jak przygotować?

  1. Spód
  2. Z podanych składników ulep ciasto, schładzaj je w lodówce przez minimum godzinę. Po tym czasie cienko rozwałkuj, przełóż do formy o wymiarze 25 cm, piecz pod obciążeniem (np. z ryżu lub grochu) około 20 minut w temperaturze 170 stopni, a następnie bez obciążenia kolejne 20 minut. Ostudź, ale nie wyciągaj z formy.

  3. Krem cytrynowy
  4. Aby przygotować krem cytrynowy, rozbełtaj w garnku jajka z cukrem. Dodaj mąkę i sok z 4 cytryn oraz skórkę otartą z 1 cytryny. Podgrzewaj, aż masa zgęstnieje, wtedy ściągnij ją z ognia i dodaj małe kawałki zimnego masła. Gdy wszystkie składniki się połączą, poczekaj, aż masa ostygnie i wylej ją na upieczony spód.

  5. Beza
  6. Białka ubij, pod koniec ubijania dodaj cukier, sok z cytryny i mąkę. Bezą przykryj krem cytrynowy, zapiekaj 20 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto podawaj, gdy jest ostudzone.

Wskazówki:

Kliknij tutaj, aby poznać sposób na bezę, która zawsze się udaje!
Pobierz przepis

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

anonka

Konkurs Same Pyszności

Artudito

Konkurs Same Pysznosci

Jola

Konkurs Same pyszności!

Mój numer jeden, który robię, gdy tylko mam ochotę na odrobinę przyjemności :) Niesamowite połączenie i obłędny smak :)

Kamyla251

Konkurs Same pysznosci!

ghrtyt

Konkurs same pyszności

Katarzyna

Witam Mam pytanie odnośnie masy cytrynowej ona przed wyłożeniem na spod ma być ostudzona.pozdrawiam :)

Trwa ładowanie...