ANIA STARMACH

Clafoutis z czereśniami

4
Ilość osób
40 min
Czas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Ulubiony deser francuskich mam! Przygotowuje się go tak prosto, jak ciasto na naleśniki, więc na pewno przygotujesz go bez żadnego problemu.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 500 g czereśni bez pestek (lub innych owoców: malin, truskawek, borówek)
  • 125 g mąki
  • 100 g cukru
  • 300 ml mleka
  • 3 jajka
  • masło do wysmarowania formy
  • Dodatkowo
  • cukier puder do posypania

Jak przygotować?

  1. Czereśnie wymieszaj z połową cukru, odstaw.

  2. Jajka ubij rózgą lub widelcem na jajecznicę.

  3. Do jajek dodawaj stopniowo pozostały cukier, mąkę, mleko, sól.

  4. Owoce przełóż do okrągłej ceramicznej foremki wysmarowanej masłem. Dodaj masę przygotowaną z jajek, cukru, mąki, mleka i soli.

  5. Zapiekaj około 35 minut w temperaturze 180 stopni.

  6. Jedz na ciepło lub na zimno, przed podaniem możesz posypać deser cukrem pudrem.

Wskazówki:

Metodę na szybkie drylowanie owoców znajdziesz tutaj.

Pobierz przepis

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Dorota

Konkurs Same Pyszności! Wariacja multiowocowa :) Pyszne! Dziękuję :)

Magdalena

Konkurs Same pyszności!
Mega pyszne, łatwe w przygotowaniu i smaczne :) polecam każdemu, można przebierać w owocach ;)

luca

KONKURS SAME PYSZNOŚCI

AniaZa

Czy do przepisu można użyć owoców mrożonych ?

natalka115

Bardzo pyszne i proste:) Ja zrobiłam z brzoskwiniami i gruszkami- wyszło super:)

Magdalena

Mam pytanie czy jeśli będę chciała użyć do przepisu borówek to postępuje tak samo jak z czereśniami czyli oprószyć je połową cukru ?

Sylwia

Zrobione. Czy wyszło okaże sie jutro :) ja wybrałam maliny 😁

Ania

Ja zrobiłam z jagodami i malinami. Muszę przyznać, że bardzo smaczne, choć przypomina mi…. Zakalec :)

Ania Starmach

Bardzo dobry pomysł na zastąpienie truskawek jagodami i malinami :)

Gosia_Q

Wyszło pysznie :) ale ciasto musiałam jednak zdecydowanie dłużej piec.

Ania Starmach

Gosiu, wspaniale, że zdecydowałaś się na upieczenie tego ciasta! :)

Barbara

Pierwsze podejscie i udalo sie :) to naprawdę prosty deser. PS. Ja zrobilam w silikonowej formie i nie bylo problemu, tylko nie podnosilam jej z płynnym ciastem, a przenioslłam na kratce z piekarnika.

Ania Starmach

Basiu, wygląda cudownie! :)

Trwa ładowanie...