ANIA STARMACH

Kup E-Book Ani Starmach

Nowość! E-book:
PIKNIK, czyli 12 pomysłów na małe i duże dania.

Sprawdź

Clafoutis z czereśniami

4Ilość osób
40 minCzas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Ulubiony deser francuskich mam! Przygotowuje się go tak prosto, jak ciasto na naleśniki, więc na pewno przygotujesz go bez żadnego problemu.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 500 g czereśni bez pestek (lub innych owoców: malin, truskawek, borówek)
  • 125 g mąki
  • 100 g cukru
  • 300 ml mleka
  • 3 jajka
  • masło do wysmarowania formy
  • szczypta soli
  • Dodatkowo
  • cukier puder do posypania

Jak przygotować?

  1. Czereśnie wymieszaj z połową cukru, odstaw.

  2. Jajka ubij rózgą lub widelcem na jajecznicę.

  3. Do jajek dodawaj stopniowo pozostały cukier, mąkę, mleko, sól.

  4. Owoce przełóż do okrągłej ceramicznej foremki wysmarowanej masłem. Dodaj masę przygotowaną z jajek, cukru, mąki, mleka i soli.

  5. Zapiekaj około 35 minut w temperaturze 180 stopni.

  6. Jedz na ciepło lub na zimno, przed podaniem możesz posypać deser cukrem pudrem.

Wskazówki:

Metodę na szybkie drylowanie owoców znajdziesz tutaj.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Magdalena

Mam pytanie czy jeśli będę chciała użyć do przepisu borówek to postępuje tak samo jak z czereśniami czyli oprószyć je połową cukru ?

Sylwia

Zrobione. Czy wyszło okaże sie jutro :) ja wybrałam maliny ?

Clafoutis z czereśniami

Ania

Ja zrobiłam z jagodami i malinami. Muszę przyznać, że bardzo smaczne, choć przypomina mi…. Zakalec :)

Ania Starmach

Bardzo dobry pomysł na zastąpienie truskawek jagodami i malinami :)

Gosia_Q

Wyszło pysznie :) ale ciasto musiałam jednak zdecydowanie dłużej piec.

Clafoutis z czereśniami

Ania Starmach

Gosiu, wspaniale, że zdecydowałaś się na upieczenie tego ciasta! :)

Barbara

Pierwsze podejscie i udalo sie :) to naprawdę prosty deser. PS. Ja zrobilam w silikonowej formie i nie bylo problemu, tylko nie podnosilam jej z płynnym ciastem, a przenioslłam na kratce z piekarnika.

Clafoutis z czereśniami

Ania Starmach

Basiu, wygląda cudownie! :)

Żaneta

Wlasnie opracowalam wersje bez glutenu, bez laktozy i prawie bez cukru. Zamiast zwyklej maki dodalam pol na pol maki kokosowej i z amarantusa. Zamiast mleka krowiego mieszanke mleka ryzowego i mleczka kokosowego. Zamiast cukru-ksylitol (mialam go malo wiec zmieszalam z cukrem brazowym, łacznie ok 50-60 g). I wiecie co? Wyszło pyszne ;)

Ania Starmach

Świetny pomysł!

Justyna

U mnie już stygnie :)

Clafoutis z czereśniami

Ania Starmach

Super!

Ania

I jak smakuje? :)

cinderella

I Jaka powinna wyjść konsystencja ciasta ? ;) czy trzeba je do stężenia odstawić do lodówki ?

Ania Starmach

Ciasto jest podobne do naleśnikowego :)

cinderella

Bardzo proszę o informację czy mogę użyć mleka ryżowego ? Z góry bardzo dziękuję ! :)

Ewelina

Czy mogę użyć mąki bezglutenowej np. kukurydzianej? Niestety nie mogę jeść glutenu:/

Ania Starmach

trudno mi powiedzieć! ale ciasto jest podobne do naleśnikowego
wiec moim zdaniem powinno się udać ;)

Trwa ładowanie...