ANIA STARMACH

Czekoladowe ciasteczka z migdałami w karmelu

4
Ilość osób
50 min
Czas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Pięknie prezentują się na stole i są niesamowicie proste do wykonania.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 60 g migdałów bez skórki
  • 100 g czekolady (mlecznej, gorzkiej, deserowej)
  • 200 g cukru
  • 200 g masła (do ciasta)
  • 250 g mąki
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jak przygotować?

  1. Masło utrzyj z cukrem, po chwili stopniowo zacznij dodawać składniki suche (wcześniej wymieszane ze sobą) i jajka, wyrabiaj ręcznie.

  2. Dodaj pokrojoną drobno czekoladę, ciasto schładzaj przez 20 minut w zamrażarce. Następnie z masy lep małe kulki i układaj je na blasze z papierem do pieczenia.

  3. Wstaw na 15 minut do piekarnika o temperaturze 180 stopni.

  4. Z miodu i masła przygotuj na patelni karmel (przepis na karmel znajdziesz tu), obtocz w nim migdały.

  5. Na lekko ostudzone ciasteczka połóż kilka migdałów w karmelu! Smacznego!

Pobierz przepis

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

joanna

Konkurs Same Pyszności :-)

Aneta

Konkurs Same pyszności! ciasteczka, kawka i druty-moja propozycja na jesień.☺

Trwa ładowanie...