ANIA STARMACH

Deser czekoladowy z wiśniami

3
Ilość osób
30 min
Czas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Deser ekstremalnie czekoladowy poprawi nastrój w nawet najbardziej pochmurny dzień.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 50 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone)
  • 50 g kakao
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki

Jak przygotować?

  1. Piekarnik nastaw na 180 stopni, a kokilki o wymiarach 11 cm wysmaruj masłem i obsyp kakao.

  2. Gorzką czekoladę wraz z masłem rozpuść w kąpieli wodnej.

  3. Jajka utrzyj z cukrem i dodaj mąkę wymieszaną z kakao.

  4. Do jajek dodaj rozpuszczoną czekoladę, wymieszaj.

  5. Do kokilek nałóż połowę masy czekoladowej, kawałek mlecznej czekolady i dodaj kilka wiśni. Całość przykryj pozostałą masą. Piecz 10–12 minut i podawaj od razu po upieczeniu.

Wskazówki:

Metodę na szybkie drylowanie wiśni znajdziesz tutaj.

Pobierz przepis

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

psiaczki57

Aniu a czy czekolada musi być gorzka czy może być mleczna

Nutka

Konkurs Same pyszności :D

Sebastian

Konkurs Same pyszności Deser czekoladowy "Suflet" z musem truskawkowym ;)

Trwa ładowanie...