ANIA STARMACH

Kup E-Book Ani Starmach

Nowość! E-book:
PIKNIK, czyli 12 pomysłów na małe i duże dania.

Sprawdź

Drożdżowe ze śliwkami

6Ilość osób
70 minCzas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Smak tego ciasta i maślanej kruszonki przeniesie Cię do beztroskiego czasu dzieciństwa :)

– Ania Starmach

Co kupić?

  • Ciasto
  • 1 kg śliwek
  • 600 g mąki
  • 150 g cukru
  • 80 g rozpuszczonego masła
  • 35 g drożdży
  • 150 ml mleka
  • 2 jajka
  • Kruszonka
  • 200 g mąki
  • 120 g masła
  • 100 g cukru

Jak przygotować?

  1. Połowę mleka (75 ml) podgrzej i rozpuść w nim drożdże. Dodaj 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszaj, zaczyn przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.

  2. Po tym czasie zaczyn przełóż do dużej miski. Stopniowo dodawaj mąkę, roztrzepane jajka, rozpuszczone masło, mleko i cukier.

  3. Ciasto wyrabiaj około 10 minut, aż będzie elastyczne i będzie „odklejało” się od dłoni. Ja często używam robota kuchennego, jeśli też lubisz takie ułatwienie, pamiętaj, aby nie używać zbyt wysokich obrotów.

  4. Wyrobione ciasto odłóż do wyrośnięcia na godzinę.

  5. Śliwki przepołów i pozbądź się pestek.

  6. Składniki kruszonki wymieszaj, powinieneś uzyskać konsystencję mokrego piasku. Schładzaj w zamrażarce.

  7. Ciasto przełóż do prostokątnej formy (np. 30x40 cm).

  8. Na cieście ułóż owoce, skórkami do dołu, posyp obficie kruszonką.

  9. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni na 50–60 minut. Sprawdź, czy ciasto jest gotowe, wbijając w nie patyczek lub nóż.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

agatagryszkiewcz

ok

sebastiangiesse

Smakuje tak, jak wygląda. Z czystym sumieniem polecam.

Drożdżowe ze śliwkami

Martusia

naj

ewasek

Pani Aniu, proszę o potwierdzenie ilości mleka (płynów) ciasto przy 600 g mąki jest twarde i prawie nie wyrosło (b mało wyrosło i po upieczeniu nie jest puszyste i miękkie ale dość zbite i twarde.).. Dziękuję z góry za odpowiedź.

MarzenaW

Witam, robiłam to ciasto wiele razy ,zawsze wychodzi Dzisiaj mam zły dzień i zapomniałam dodać cukru ,czy można to ciasto jakoś uratować,a może da się zrobić coś innego z niego?

KarolaP

Czy mleko może być sojowe?

Barbara

Przepyszne wyszło! Uwielbiam nieco modyfikować niektóre przepisy,ale tego nie muszę.

Kate

Pani Aniu! Serdecznie dziękuję za ten przepis. To pierwsze ciasto, które mi wyszło! Do tej pory miałam dwie lewe ręce do ciast. Mąż przeszczęśliwy :D

Drożdżowe ze śliwkami

FiFiFo

Pyszne ciasto. U mnie w wersji z jagodami i malinami. Polecam wszystkim :)

Drożdżowe ze śliwkami

Agnieszka

Pierwszy raz za mną :)
Czas na drugie podejście wkrótce :)

Drożdżowe ze śliwkami
Trwa ładowanie...