ANIA STARMACH

Kup E-Book Ani Starmach

Nowość! E-book:
PIKNIK, czyli 12 pomysłów na małe i duże dania.

Sprawdź

Falafel

2Ilość osób
45 minCzas przygotowania
Bez laktozy
Fit
Wegetariańskie
Ania Starmach

Wegański przysmak dla miłośników zdrowej kuchni.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 1 szklanka namoczonej przez noc ciecierzycy
  • 3 marchewki
  • 4 chlebki pita
  • 0.5 małej cebuli
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0.5 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duża szczypta kuminu
  • 1 garść kiełków (rzeżuchy, rzodkiewki, buraka)
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Jak przygotować?

  1. Marchewki obierz (lub dokładnie wyszoruj), przekrój na połówki, skrop oliwą z oliwek.

  2. Dodaj tymianek i sól, włóż do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 30 minut.

  3. Namoczoną ciecierzycę wrzuć do miski robota kuchennego, dodaj pokrojoną cebulę, czosnek, pietruszkę, sok z cytryny, sól, pieprz, całość zmiksuj.

  4. Z masy lep małe kuleczki, obtaczaj je w bułce tartej, smaż na oleju na złoty kolor.

  5. Chlebki pita podgrzej w piekarniku lub na patelni, nafaszeruj falafelami, marchewką, dodaj kiełki, skrop oliwą!

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Emilia11

ile wychodzi sztuk falafeli

Małgorzata

Aniu, robiłam już te falafele kilka razy i za każdym razem rozpadały mi się na patelni, a raczej rozpływały. Czy może być to wina ciecierzycy z zalewy, moczonej przez noc, jak jest podane w przepisie? Danie jest przepyszne, tylko chce takie falafele, jak z Twojego zdjęcia :)

kessi8529

robilam ostatnio falafel, tylko nie zrobilam z chlebkiem pita, zamiast tego zrobilam ugrillowane kotleciki wolowe w aromatycznej, arabskiej mieszance przypraw. Fajna kolacja mi z tego wyszla. :)

Trwa ładowanie...