ANIA STARMACH

Kaczka z jabłkami

4
Ilość osób
160 min
Czas przygotowania
Bezglutenowe
Bez laktozy
Ania Starmach

Kaczka, która zawsze się udaje. Z chrupiącą skórką i delikatnym, soczystym mięsem.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 1 kaczka o wadze ok. 2 kg
  • 4 małe jabłka
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • 800 g ziemniaków
  • sól, pieprz

Jak przygotować?

  1. Dzień wcześniej natrzyj kaczkę majerankiem, solą i posiekanym czosnkiem.

  2. Jabłka obierz i pokrój na ćwiartki, nafaszeruj nimi wnętrze kaczki.

  3. Kaczkę połóż na kratce nad blachą i wstaw do piekarnika o temperaturze 200 stopni C na półtorej godziny. Kilka razy w ciągu pieczenia polewaj kaczkę wytapiającym się z niej tłuszczem.

  4. Po półtorej godziny z blachy zlej tłuszcz, połóż na niej ziemniaki pokrojone w ćwiartki, pośrodku nich połóż podpieczoną kaczkę.

  5. Piecz przez kolejną godzinę!

Pobierz przepis

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

agnieszka87

Kaczka wyborna, ale domyć po niej piekarnik to nie lada gratka ….

Sebastian

Konkurs Same pyszności ;) Kaczka w moim wydaniu ;) można powiedzieć że na słodko bo z jabłkami ;)

Trwa ładowanie...