ANIA STARMACH

Kapuśniaczki – idealne do barszczu

12
Ilość osób
180 min
Czas przygotowania
Bezglutenowe
Wegetariańskie
Ania Starmach

Kapuśniaczki w cieście francuskim, nadziane pysznym farszem z kapusty i grzybów to znakomita przekąska do świątecznego barszczu.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 400 g kiszonej kapusty
  • 80 g pieczarek
  • 40 g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 l wody
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • sól, pieprz

Jak przygotować?

  1. Kapustę zalej wodą i gotuj na małym ogniu około 2,5 – 3 godzin.

  2. Grzyby mocz przynajmniej przez 2 godziny w wodzie, po czym odcedź je, zalej niewielką ilością świeżej wody i gotuj przez mniej więcej godzinę.

  3. Ugotowaną i odcedzoną kapustę oraz grzyby drobno posiekaj.

  4. Cebulę i pieczarki drobno pokrój, przysmaż na oleju, gdy puszczą sok, dodaj do nich kapustę i grzyby. Całość wymieszaj, dopraw solą i pieprzem do smaku.

  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni.

  6. Arkusz ciasta francuskiego podziel, wzdłuż krótszej krawędzi, na 3 równe części. Pośrodku każdej z nich rozłóż na całej długości nadzienie z kapusty i grzybów, zostawiając po bokach miejsce na sklejenie ciasta.

  7. Ciasto zwiń w rulon, w miejscu sklejenia posmaruj je roztrzepanym jajkiem i mocno dociśnij.

  8. Rulon pokrój na małe kapuśniaczki (1 rulon – ok. 3–4 kapuśniaczków).

  9. Układaj je na blasze sklejeniem do dołu, aby nie rozkleiły się podczas pieczenia. Blachę włóż na 20 minut do rozgrzanego piekarnika.

Pobierz przepis

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

OlaB

Witam Pani Aniu, czy do tego przepisu zamiast grzybów suszonych można użyć mrożonych?

Natalia

Dzień dobry, czy takie kapuśniaczki nadają się do zamrożenia?

Trwa ładowanie...