Kokosanki

4
Ilość osób
30 min
Czas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Kruche na zewnątrz i miękkie w środku – kokosanki, które smakują wyśmienicie.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 150 g cukru
  • 60 g masła
  • 4 białka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny

Jak przygotować?

  1. Masło podgrzewaj, dodaj 100 g cukru. Podgrzewaj i poczekaj, aż się rozpuści.

  2. Do masła dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj. Ostudź masę.

  3. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj pozostały cukier (50 gramów), sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.

  4. Połowę piany wymieszaj delikatnie z kokosem, stopniowo dodawaj pozostałą pianę.

  5. Małą łyżeczką nakładaj niewielkie porcje masy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

  6. Piecz 16–18 minut w temperaturze 180 stopni.

Pobierz przepis

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Wioleta

Konkurs same pyszności ! Wypróbowałam Pani przepis i jestem zachwycona że przy tak niewielu składnikach można wyczarować coś tak pysznego. Moja rodzina pokochała kokosanki są rewelacyjne.

olciasek52

Konkurs same pyszności!

Krystyna32

KONKURS SAME PYSZNOŚCI

ghrtyt

Konkurs Same Pyszności

asiaj2001

KONKURS SAME PYSZNOŚCI!
Kokosanki wykonane z córką. A dla Pani Ani rysunek kolorowych ciasteczek :-)

Diana

Konkurs Same pyszności!

Anita

Konkurs Same Pyszności!

Joanna

Konkurs Same Pyszności!

Sylwia

Wypróbowane wielokrotnie. Przepyszne jeszcze przed upieczeniu. Znikają z talerza błyskawicznie!

kocham_swieta67

Kokosanki palce lizac😀

Trwa ładowanie...