ANIA STARMACH

Kolorowa tarta

6
Ilość osób
60 min
Czas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Pyszna i prosta tarta z cukinią, kukurydzą i pomidorkami koktajlowymi. Doskonale smakuje zarówno na ciepło i na zimno :)

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 cukinia
  • 200 g kukurydzy (z puszki lub z kolby)
  • 70 g gotowanej szynki
  • Masa jajeczna
  • 3 jajka
  • 300 ml śmietany 18%
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka posiekanego tymianku (może być suszony)

Jak przygotować?

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni.

  2. Ciasto wyjmij z opakowania, lekko rozwałkuj, przełóż do formy na tartę, odkrój nadmiar (możesz go wykorzystać następnym razem), ponakłuwaj widelcem (dzięki temu za bardzo nie urośnie).

  3. Ciasto włóż do rozgrzanego piekarnika na 10 minut (na razie bez nadzienia, aby lekko się podpiekło). Po tym czasie wyciągnij formę z piekarnika.

  4. W misce wymieszaj trzepaczką jajka ze śmietaną, dodaj tymianek, sól, pieprz.

  5. Szynkę pokrój w paseczki lub w kwadraty.

  6. Cukinię przekrój wzdłuż na pół, a następnie na półplasterki.

  7. Szynkę i cukinię ułóż na podpieczonym spodzie. Na wierzchu poukładaj pomidorki i rozsyp równomiernie kukurydzę.

  8. Warzywa zalej masą jajeczną.

  9. Piecz kolejne 30 minut.

  10. Podawaj na ciepło lub na zimno. Ciekawe, w jakiej postaci będzie Ci bardziej smakowała :-)

Wskazówki:

Wybierając ciasto francuskie, pamiętaj, żeby w jego składzie było masło, a nie margaryna.

Pobierz przepis

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.
Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu.
Trwa ładowanie...