ANIA STARMACH

Kolorowe ceviche z łososia

2
Ilość osób
30 min
Czas przygotowania
Bezglutenowe
Fit
Ania Starmach

Urocze i jadalne miseczki po brzegi wypełnione pysznym ceviche, czyli surową rybą marynowaną w soku z cytrusów. Niesamowicie odświeżająca i zdrowa przekąska!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • Łosoś
  • 150 g filetu z łososia bez skóry
  • 8 szt pomidorków koktajlowych
  • 1 awokado
  • 1 ogórek
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu
  • 1 szalotka
  • sól, pieprz
  • Sos
  • 1 mała papryczka chili
  • 1 łyżka świeżej kolendry
  • sok z 1 limonki
  • sok z 1 cytryny
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • Serowe miseczki
  • 70 g twardego żółtego sera (parmezan, garna padano)
  • papier do pieczenia
  • Koktajl (nieobowiązkowy, ale wyśmienity)
  • 1 awokado
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • sok z 1 cytryny
  • sól, pieprz

Jak przygotować?

  1. Łosoś
  2. Łososia pokrój w kostkę, wymieszaj z sosem i odstaw do zamarynowania na około 15 minut.

  3. Warzywa pokrój w kostkę, wymieszaj z zamarynowaną rybą, dodaj sezam, posiekaną szalotkę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

  4. Sos
  5. Papryczkę chili posiekaj z kolendrą. Połącz je z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i limonki. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj.

  6. Serowe miseczki
  7. Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach. Z papieru do pieczenia wytnij niewielkie kwadraty. Kładź je na rozgrzanej patelni, a na wierzchu wysyp ser. Gdy ser się roztopi ściągnij papier z patelni i odłóż go na odwróconą do góry dnem szklankę. Poczekaj, aż ser wystygnie i stwardnieje.

  8. Gdy serowe miseczki wystygną, wypełnij je łososiem. Podawaj z koktajlem.

  9. Koktajl
  10. Wszystkie składniki koktajlu wrzuć do blendera i zmiksuj, aż otrzymasz jednolitą konsystencję.

Pobierz przepis

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.
Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu.
Trwa ładowanie...