ANIA STARMACH

Kotlety mielone (sznycle)

4
Ilość osób
45 min
Czas przygotowania
Ania Starmach

Obiadowa klasyka. Przepis na sznycle, dzięki któremu mięso będzie wyjątkowo soczyste.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 300 g mielonej cielęciny
  • 200 g mielonej wieprzowiny
  • 1 mała cebula
  • 1 mała, sucha bułka
  • 1 jajko
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 0.5 szklanki mleka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • ziemniaki i buraczki do podania – w tym towarzystwie kotlety smakują najlepiej

Jak przygotować?

  1. Cebulę drobno pokrój, przysmaż na odrobinie oleju lub masła.

  2. Bułkę namaczaj w mleku przez około 10–15 minut. Mięso umieść w misce, dodaj namoczoną bułkę, powoli dolewaj też mleko.

  3. Dodaj cebulę, sól, pieprz. Wyrabiaj ręką, aż masa mięsna wchłonie mleko i idealnie połączy się z bułką.

  4. Z masy uformuj kotlety, obtaczaj je w rozbełtanym jajku i bułce tartej.

  5. Smaż na rozgrzanym oleju (jeśli nie chcesz, aby kotlety były zbyt tłuste lub boisz się, że je przypalisz, możesz zaraz po obsmażeniu z obu stron przełożyć je do naczynia żaroodpornego i do piekarnika o temperaturze 160 stopni na 12–15 minut).

  6. Podawaj z ziemniaczkami i burakami.

Wskazówki:

Jeśli masz za dużo mięsa, możesz uformować kotlety i zamrozić przed panierowaniem (pod warunkiem, że mięso wcześniej nie było mrożone).

Pobierz przepis

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

magdow

Konkurs Same pyszności!

Trwa ładowanie...