ANIA STARMACH

Królik w sosie śmietanowym z musztardą i rozmarynem

4
Ilość osób
60 min
Czas przygotowania
Ania Starmach

Przygotowując królika według tego przepisu, otrzymasz delikatne, soczyste i wyjątkowo aromatyczne mięso.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 1 króliki
  • 200 ml śmietanki
  • 200 ml białego wina
  • 250 ml wody
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • 2 cebule
  • 2 łyżki mąki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • świeży rozmaryn
  • oliwa
  • sól, pieprz

Jak przygotować?

  1. Królika podziel na 6 lub 8 części. Natrzyj go posiekanym czosnkiem, rozmarynem, solą i pieprzem. Odstaw na noc do lodówki.

  2. Cebulę obierz i pokrój w piórka.

  3. Części królika obtocz w mące, przysmaż na patelni, aż z wierzchu mięso się zarumieni.

  4. Ściągnij mięso na chwilę z patelni, każdy kawałek posmaruj niewielką ilością musztardy.

  5. Na patelnię wrzuć cebulę i masło, smaż przez 5 minut. Do cebuli dodaj królika, zalej całość winem, poczekaj aż alkohol odparuje, wtedy dodaj wodę, zagotuj.

  6. Wstaw do piekarnika (najlepiej w tym samym naczyniu, jeśli nadaje się do przetrzymywania w wysokich temperaturach; jeśli nie, przełóż mięso i płyn do brytfanny) o temperaturze 180 stopni na 35 minut.

  7. Po tym czasie wyciągnij mięso z wywaru, przykryj je folią i pozwól mu odpocząć. Płyn przelej przez sitko (aby pozbyć się cebuli) do rondla, podgrzewaj w celu odparowania połowy jego objętości.

  8. Dodaj śmietankę, odparuj, aby sos otrzymał odpowiednią konsystencję. Dopraw do smaku. Królika podawaj z sosem i ziemniakami lub ryżem.

Pobierz przepis

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.
Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu.
Trwa ładowanie...