ANIA STARMACH

Kruche ciasteczka

4
Ilość osób
20 min
Czas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Kruche, maślane ciasteczka, które doskonale smakują o każdej porze dnia.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 250 g mąki pszennej
  • 120 g cukru pudru
  • 125 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Jak przygotować?

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni.

  2. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

  3. Na stolnicę lub do miski wsyp mąkę, dodaj sól, proszek do pieczenia.

  4. Dodaj posiekane masło, jajko, cukier puder. Całość wymieszaj, zagniatając rękami.

  5. Gdy ciasto zacznie się kleić, podziel na 2 części. Jedną część uformuj w kulkę, zawiń w folię i włóż do lodówki.

  6. Do drugiej części ciasta dodaj kakao, wyrabiaj w misce, aż ciasto będzie miało jednolity kolor. Uformuj je w kulkę, zawiń w folię i włóż na godzinę do lodówki.

  7. Po godzinie rozwałkuj obie części, podsypując blat odrobiną mąki.

  8. Przygotuj foremki do wykrawania ciastek – mniejsze i większe (np. duże i małe gwiazdki, serduszka, okręgi).

  9. Z obu mas wytnij na początku duże ciastka.

  10. Następnie na środku ciastek wytnij mniejszą foremką kolejny otwór.

  11. I teraz: możesz upiec duże ciastka z otworem i malutkie osobno lub możesz małe ciastka o czekoladowym kolorze włożyć w środek tych jasnych i odwrotnie.

  12. Takie dwukolorowe ciastka przełóż na blachę. Piecz około 12 minut.

Pobierz przepis

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Mirosława

Konkurs Same Pyszności – u mnie krucho, ale kolorowo! :)

bartek

Konkurs Same pyszności

kingau90

Konkurs same pyszności

Gosia

Konkurs Same pysznosci

Anna

Konkurs Same pyszności!

aaharoczkowscy

Konkurs same pyszności

Monika

Konkurs Same pyszności!

Trwa ładowanie...