ANIA STARMACH

Makaron z kurkami

4
Ilość osób
30 min
Czas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Delikatny, kremowy sos w towarzystwie kurek. Pyszny obiad na każdą okazję :)

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 400 g kurek
  • 200 g Twojego ulubionego makaronu
  • 50 g świeżo tartego parmezanu
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka podprażonych orzeszków pinii lub włoskich
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • świeży tymianek
  • natka pietruszki lub szczypiorku
  • sól, pieprz

Jak przygotować?

  1. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

  2. Kurki umyj, osusz, większe przekrój na połówki.

  3. Na patelni rozpuść masło, dodaj czosnek, kurki i posiekany tymianek. Smaż przez 2–3 minuty.

  4. Na patelnię wlej śmietankę, zagotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

  5. Makaron podawaj z sosem kurkowym, podprażonymi orzechami i natką pietruszki lub szczypiorkiem. Całość posyp tartym parmezanem.

Wskazówki:

Metodę na szybkie oczyszczenie kurek znajdziesz tutaj.

Pobierz przepis

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Paulina

Bardzo prosty przepis, ale wyglądem i smakiem pozytywnie zaskoczył moich bliskich.. :)

Sylwia

Bardzo smaczny sposób na połączenie kurek i makaronu.

Beata

Mój pyszny dzisiejszy obiad. Mniam.:-)

Trwa ładowanie...