ANIA STARMACH

Makaron z pomidorami

4
Ilość osób
60 min
Czas przygotowania
Ania Starmach

Klasyka kuchni włoskiej, która nigdy się nie nudzi.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 1.2 kg pomidorów
  • 300 g dowolnego makaronu (ja użyłam tagiatelle)
  • 30 g tartego parmezanu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 l wody
  • oliwa z oliwek
  • garść świeżej bazylii
  • sól, pieprz

Jak przygotować?

  1. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj.

  2. Pomidory pokrój w kostkę, pozbądź się szypułek.

  3. Na głębokiej patelni rozgrzej 1–2 łyżek oliwy, dodaj czosnek i cebulę, a po chwili dodaj pomidory.

  4. Zmniejsz ogień i podgrzewaj sos około 20–30 minut, aż pomidory się „rozpadną” a część ich soku wyparuje. Sos możesz zblendować lub pozostawić w tej formie.

  5. W dużym garnku zagotuj około 3 litry wody, dodaj sól, makaron ugotuj al dente, według instrukcji na opakowaniu.

  6. Ugotowany makaron podawaj z sosem pomidorowym, bazylią, parmezanem i odrobiną oliwy z oliwek.

Wskazówki:

Możesz wykorzystać następujące odmiany pomidorów: bycze serce, lima, malinowe lub Twoje ulubione. Poza sezonem użyj dwóch puszek pomidorów pelati.

Pobierz przepis

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.
Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu.
Trwa ładowanie...