ANIA STARMACH

Mazurek kajmakowy

4
Ilość osób
180 min
Czas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Pyszne ciasto na delikatnym i kruchym spodzie, które osłodzi Twoją Wielkanoc!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • 150 g konfitury malinowej
  • 50 g cukru pudru
  • 1 puszka zagęszczonego słodzonego mleka
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 1 jajko
  • 0.5 sok z połowy cytryny
  • Do dekoracji (do wyboru)
  • Płatki migdałów
  • Bakalie/orzechy
  • Świeże maliny
  • Listki mięty

Jak przygotować?

  1. W garnku średniej wielkości zagotuj wodę. Na dno połóż złożony kawałek ręcznika papierowego, a na nim puszkę zagęszczonego mleka (najpierw oderwij papierowe opakowanie). Gotuj na małym ogniu przez 2,5-3 godziny, dolewając od czasu do czasu wodę.

  2. W misce lub na stolnicy umieść mąkę, cukier puder, śmietanę, jajko i pokrojone masło. Ciasto wyrabiaj, aż zlepi się w kulkę. Zawiń je w folię i przechowuj w lodówce.

  3. Konfiturę malinową wymieszaj z sokiem z cytryny.

  4. Formę do mazurka (prostokątną, kwadratową lub okrągłą) wysmaruj masłem.

  5. Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy, odkrój nadmiar ciasta. Ciasto nakłuj widelcem.

  6. Wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na około 30 minut (aby ciasto było równe, możesz na początku obciążyć je ziarnkami grochu lub ryżu). Gotowe ciasto ostudź na kratce.

  7. Ugotowaną” puszkę z mlekiem ostudź i otwórz.

  8. Na wierzchu ciasta rozsmaruj konfiturę malinową, na nią wylej masę kajmakową.

  9. Mazurek udekoruj wybranymi dodatkami.

Pobierz przepis

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Casik

Pani Aniu jakie inne powidła mogę użyć? Mam w rodzinie osobę która nie przepada za malinami.

UwielbiajacaBeze

Dzień dobry :) Chciałabym upiec to ciasto w formie małych kruchych babeczek. Czy muszę nakłuwać i obciążać je podczas pieczenia?

Trwa ładowanie...