ANIA STARMACH

Kup E-Book Ani Starmach

Nowość! E-book:
PIKNIK, czyli 12 pomysłów na małe i duże dania.

Sprawdź

Mazurek orzechowo-czekoladowy

4Ilość osób
60 minCzas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Słodki, bogaty i kruchy mazurek orzechowo-czekoladowy będzie ozdobą Twojego stołu :)

– Ania Starmach

Co kupić?

  • Ciasto
  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 100 g mielonych orzechów laskowych lub włoskich
  • 70 g cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • Nadzienie
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 150 g powideł śliwkowych
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • Dodatkowo
  • orzechy do dekoracji

Jak przygotować?

  1. Składniki ciasta wymieszaj, zlep w kulkę, schładzaj przez godzinę w lodówce.

  2. Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy (20x30 cm) może się kruszyć, nie przejmuj się, ręcznie zaklej „dziury”, zadbaj aby przy brzegach powstał wyższy rant, ciasto nakłuwaj widelcem, włóż na 20 minut do lodówki.

  3. Formę z ciastem przełóż do piekarnika o temperaturze 170 stopni i piecz około 35-40 minut.

  4. Ciasto ostudź.

  5. Na wystudzonym spodzie rozprowadź powidła.

  6. Śmietankę umieść w garnku i podgrzej.

  7. Czekoladę drobno posiekaj, dodaj do śmietanki, odczekaj 2 minuty, wymieszaj.

  8. Czekoladę wylej na powidła.

  9. Mazurek udekoruj orzechami.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

ewadajlidzienko

W jakiej formie pieczęcie tego mazurka?

MonikaAntkowiak

Wspaniały przepis! Na pewno skorzystam również w przyszłym roku :)

agataczernic

Piec z termoobiegiem czy góra dół?

martawalczak

Uwielbiam! Co roku korzystam z tego przepisu na Święta ?

Jureczek

Jest pysznie, dzięki dodatkowi powidła nie jest nadmiernie słodkie. Czekolada nie jest twarda i dobrze się kroi. Jedyna uwaga: mimo orzechów w cieście, ich smak nie jest zbyt wyczuwalny. No i – jak już pisałem – polewa jest matowa, czy tak musi być?

Jureczek

Tak to wygląda:

Mazurek orzechowo-czekoladowy

jagodako

Czy można zamienić kremówkę na coś innego? Żeby było bez laktozy?

Jureczek

Zrobiłem, jeszcze nie próbowałem (dam znać!), wygląda zachęcająco, okruchy ciasta smakują bosko. Mam problem: dlaczego czekolada jest matowa? Jak można było uzyskać błyszczącą powierzchnię?

Ulcia

Moja wersja :) Prawie jak oryginał ;)

Mazurek orzechowo-czekoladowy

Marta

Zrobiłam mazurek na święta :) zrobił furrorę wśród rodziny. Super pyszny. Polecam

Trwa ładowanie...