ANIA STARMACH

Mus czekoladowy

2
Ilość osób
15 min
Czas przygotowania
Bezglutenowe
Wegetariańskie
Ania Starmach

Deser lekki jak chmurka, a do tego błyskawiczny w przygotowaniu :)

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 60 g masła
  • 60 g cukru pudru
  • 6 jajek

Jak przygotować?

  1. W garnku zagotuj szklankę wody, nad garnkiem ustaw miskę, a do niej włóż kawałki czekolady. Para wodna unosząca się pod miską roztopi to, co jest w środku. Ta metoda roztapiania czekolady to „bain marie”.

  2. Gdy czekolada zacznie się topić, dodaj do niej masło, ściągnij miskę znad garnka, wymieszaj i ostudź.

  3. Oddziel białka od żółtek. Żółtka dodaj do czekolady, wymieszaj. Dodaj cukier puder i ponownie wymieszaj.

  4. Białka ubij na sztywną pianę, 1/3 piany wymieszaj dokładnie z czekoladą, aby ta stała się lżejsza. Kolejną porcję piany dodawaj i mieszaj już bardzo delikatnie. Zależy nam, aby mus był jak najbardziej puszysty.

  5. Gotowy mus przełóż do miski/miseczek i schładzaj w lodówce (najlepszy jest po około godzinie).

Wskazówki:

Jeśli lubisz słodkie desery, dodaj więcej cukru!

Pobierz przepis

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Katarzyna

Mus czekoladowy zawsze uważałam za coś niedostepnego dla mnie. Po tym przepisie stanie się bardzo częstym gościem w mojej kuchni :-)

Ewelina

Prosty przepis i smaczny deser:) polecam

Dominika

Konkurs same pyszności !

Tomasz Koziana

Uwielbiam Twoje przepisy! Dzięki Tobie naprawdę polubiłem gotowanie ;)

Mikado

Prostota w kuchni czekolada, ah to jest to co uwielbiam:)

Trwa ładowanie...