ANIA STARMACH

Kup E-Book Ani Starmach

Nowość! E-book:
PIKNIK, czyli 12 pomysłów na małe i duże dania.

Sprawdź

Najprostsze kluseczki kładzione

4Ilość osób
15 minCzas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

To kluseczki idealne! Sprawdzą się zarówno jako danie solo z bułką tartą, jak i dodatek do ulubionych mięs i sosów.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 150 g serka śmietankowego (typu Bieluch)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli

Jak przygotować?

  1. W misce wymieszaj trzepaczką serek z jajkiem, mąką i solą.

  2. W dużym garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli.

  3. Łyżeczką nabieraj porcje ciasta i zanurzaj je w wodzie.

  4. Kluseczki gotuj 2-3 minuty, dopóki nie wypłyną na powierzchnię. Wyciągaj je łyżką cedzakową.

  5. Na patelni rozpuść masło, wsyp bułkę tartą i podgrzewaj kilka minut, aż bułka się zarumieni.

  6. Kluseczki podawaj posypane bułką tartą.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

al.kali

Po pierwsze:
szkoda, że nikt nie odpowiada na zadawane pytania
Po drugie:
te kluski są niesmaczne, mdłe, rozpadają się w momencie zetknięcia z wodą, trzeba dodać więcej mąki, radzę też dodać nie wiem, więcej soli? u mnie egzaminu nie zdały, poszły w śmieci
Po trzecie:
na przyszłość zwrócę uwagę na ilość dodanych komentarzy, bo chyba ma to znaczenie

Justyna

Co to dokładnie za serek? Mieszkam w de, użyłam do klusek serka typu Philadelphia, niestety kluski się rozwalają przy gotowaniu. Z dodatkową łyżką mąki jest lepiej, jednak nie idealnie. Pozdrawiam

Kamil

Konkurs Same Pyszności!
Bardzo smaczne i proste do zrobienia kluseczki.
Mniam mniam, palce lizać!

Najprostsze kluseczki kładzione

Dorota

Konkurs Same pyszności!
Nie dość, że najprostsze, to jeszcze najszybsze na świecie. Ledwo zaczęłam je robić a już były na talerzu! Przy tym są bardzo smaczne.

Najprostsze kluseczki kładzione

Anna

Pani Aniu dlaczego te kluseczki nazywają się kładzione – moja Babunia nazywała je "leniwe" a kładzione to były kluseczki z ciasta bardziej gęstego niż na lane kluseczki / więcej mąki i wody + jajko i szczypta soli/ i zanurzając łyżkę we wrzącej wodzie,tą łyżką "kładła" kawałki ciasta do wrzątku.Babunia pochodziła z małopolski,a dawniej a Galicji.
Serdecznie pozdrawiam dodając że lubię Pani przepisy a szczególnie że
przekazuje je Pani z taką radością i uśmiechem
Anka

Trwa ładowanie...