ANIA STARMACH

Placki z jabłkami – racuchy

2
Ilość osób
15 min
Czas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Delikatne racuchy z pysznym jabłkowym nadzieniem, które rozpływa się w ustach!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 170 g mąki
  • 150 ml mleka
  • 4 kwaśne jabłka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu
  • Dodatkowo
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Jak przygotować?

  1. Jabłka obierz, pokrój w plasterki, a następnie w kostkę (kawałki owoców powinny być niewielkie).

  2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.

  3. Oddziel białka od żółtek.

  4. Żółtka roztrzep rózgą, dodaj mleko, cukier, łyżkę oleju, szczyptę soli i cynamonu. Powoli wsypuj mąkę, mieszaj rózgą lub mikserem.

  5. Do masy dodaj jabłka, wymieszaj łyżką.

  6. Białka ubij na sztywną pianę, powoli dodaj do masy jabłkowej, delikatnie mieszaj.

  7. Łyżką nakładaj porcje ciasta (2 łyżki na porcję) na rozgrzaną patelnię z olejem.

  8. Smaż 1–2 minuty z każdej strony, podawaj posypane cukrem pudrem.

Pobierz przepis

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Maria

Pani Aniu ten przepis jest niesamowity. Racuchy są puszyste, miękkie – po prostu pyszne !!! 😍

Maria

:)

Ewa

Pyszne

Małgosia G

To są najwspanialsze racuszki, jakie kiedykolwiek jadłam, a próbowałam już wielu przepisów. Są obłędne! Delikatne, puszyste, rozpływają się w ustach. Słodkawo – cynamonowa nuta, sprawia że nie umiem się im oprzeć! Dzieciaki je uwielbiają !

Trwa ładowanie...