ANIA STARMACH

Placki ziemniaczane z gulaszem

4
Ilość osób
90 min
Czas przygotowania
Ania Starmach

Chrupiące placki ziemniaczane w połączeniu z wyśmienitym gulaszem to klasyka polskiej kuchni.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • Placki
  • 600 g ziemniaków
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 0.5 małej cebuli
  • 1 małe jajko
  • sól
  • olej do smażenia
  • Gulasz
  • 1 kg łopatki wieprzowej lub wołowej (może być pręga wołowa, krzyżowa dolna, możesz też połączyć dwa rodzaje mięsa)
  • 2 cebule
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • Sól i pieprz
  • Opcjonalnie
  • 300 g pieczarek
  • 2 czerwone papryki

Jak przygotować?

  1. Placki ziemniaczane
  2. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach, odłóż na 10 minut, aby puściły wodę.

  3. Wodę odlej, ziemniaki odciśnij.

  4. Cebulę drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce. Wymieszaj z ziemniakami, dodaj mąkę i jajko.

  5. Z masy smaż cienkie placki na mocno rozgrzanej patelni.

  6. Zjedz od razu – najlepiej smakuję ze śmietaną lub z gulaszem.

  7. Gulasz
  8. Mięso pokrój w paski, obsyp solą, pieprzem i trzema rodzajami papryk.

  9. W garnku o grubym dnie rozgrzej olej, przysmaż mięso partiami, wyciągnij z garnka.

  10. W tym samym garnku przysmaż cebule, dodaj mięso, koncentrat, podgrzewaj kilka minut, dodaj szklankę wody.

  11. Duś na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie, dopraw do smaku (mięso wieprzowe będzie potrzebowało około godziny, wołowina od 2 do 3 godzin).

  12. Możesz osobno przysmażyć pokrojone pieczarki i paprykę, dodać do mięsa pod koniec duszenia.

Pobierz przepis

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

alutka

Konkurs Same pyszności!

Agnieszka

Konkurs Same pyszności!!

Magda92

Konkurs same pyszności! -dodałam na wierzch kwaśną śmietanę i mozzarellę

Marta

Konkurs Same Pyszności!
Tak proste danie, a jakie pyszne! :)

Agnieszka

Konkurs Same Pyszności!

Trwa ładowanie...