ANIA STARMACH

Puszyste placuszki (pancakes)

2
Ilość osób
15 min
Czas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Delikatne i puszyste placuszki to idealny pomysł na pożywne śniadanie :)

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g serka śmietankowego
  • 100 ml maślanki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka masła
  • 1 małe jajko
  • 0.5 szklanki borówek amerykańskich (lub innych Twoich ulubionych owoców)
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej

Jak przygotować?

  1. Mąkę, maślankę, jajko, sodę, cukier puder umieść w misce, zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.

  2. Masło rozpuść na niewielkiej patelni, dodaj do masy i ponownie wymieszaj za pomocą miksera.

  3. Patelnię przetrzyj papierowym ręcznikiem.

  4. Łyżką lub niewielką chochlą nakładaj porcje ciasta na rozgrzaną patelnię.

  5. Smaż około minutę z każdej strony.

  6. Po usmażeniu podawaj z serkiem i borówkami (możesz je wymienić na inne swoje ulubione owoce).

Pobierz przepis

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.
Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu.
Trwa ładowanie...