ANIA STARMACH

Quiche – klasyka kuchni francuskiej

4
Ilość osób
90 min
Czas przygotowania
Ania Starmach

Doskonały sposób na wykwintną, a zarazem prostą przystawkę, którą zaskoczysz gości.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • Ciasto
  • 250 g mąki
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zimnej wody
  • szczypta soli
  • Farsz
  • 300 ml śmietanki 36%
  • 200 g wędzonego boczku
  • 150 g sera gruyère
  • 4 jajka
  • sól, pieprz

Jak przygotować?

  1. Wszystkie składniki ciasta połącz ze sobą, zlep w kulkę i przełóż na 40 minut do lodówki.

  2. Boczek pokrój w cienkie paseczki. Przysmaż na patelni, aby stał się chrupiący. Po usmażeniu, nadmiar tłuszczu odsącz na kawałku ręcznika papierowego.

  3. Przygotuj masę jajeczną: w misce wymieszaj jajka ze śmietanką, dodaj sól i pieprz.

  4. Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy na tartę, odetnij nadmiar ciasta.

  5. Ciasto przykryj papierem do pieczenia. Wysyp ziarna grochu lub ryżu. aby je obciążyć.

  6. Tak przygotowaną tartę piecz 15 minut w temperaturze 170 stopni.

  7. Po tym czasie ściągnij obciążenie. Na dnie ułóż kawałki boczku i starty ser.

  8. Całość zalej masą jajeczną.

  9. Piecz około 30 minut w 170 stopniach.

  10. Quiche jest pyszny zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ja najbardziej lubię go łączyć z zieloną sałatą i winegretem.

Pobierz przepis

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Asia

czy można jakoś zredukować kaloryczność?
wyglada pysznie :)

Kornelia

czy można użyć innego sera?

Ania Starmach

oczywiście! każdy żółty się nadaje! Ja robiłam też z brydzą oraz z kozim a nawet z oscypkiem ;)

Ola

Musi to być w naczyniu na tartę?

Ania Starmach

nie musi ale jest łatwiej ;)

Trwa ładowanie...