ANIA STARMACH

Rosół z makaronem

6
Ilość osób
240 min
Czas przygotowania
Ania Starmach

Dokładnie taki jak u mamy w niedzielne popołudnie na rodzinnym obiedzie.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 700 g mięsa wołowego z kością (polecam pręgę wołową)
  • 300 g makaronu jajecznego
  • 3 l wody
  • 2 skrzydełka z kurczaka
  • 2 udka z kurczaka
  • 2 plasterki suszonych grzybów
  • 2 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 2 liście kapusty włoskiej
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 cebula
  • 1 gałązka lubczyku
  • 0.5 selera
  • kawałek pora
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Jak przygotować?

  1. Mięso umyj i przełóż do garnka, zalej zimną wodą, zagotuj, następnie pozbądź się wody, mięso ponownie przepłucz, zalej świeżą wodą.

  2. Marchewkę, selera i korzeń pietruszki obierz, dodaj do garnka, dodaj też przepłukane liście kapusty, suszone grzyby oraz przyprawy.

  3. Garnek przykryj, pozostawiając małą szparę, gotuj na małym ogniu przez 3-4 godziny.

  4. Od czasu do czasu (co pół godziny odkąd zupa zacznie się gotować) za pomocą łyżki usuwaj szumowiny (szara piana unosząca się na powierzchni). Tuż przed podaniem ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.

  5. Rosół podawaj z kawałkami mięsa, pokrojoną marchewką, natką pietruszki i makaronem.

Wskazówki:

Aby rosół miał bardziej intensywny kolor, możesz pod koniec gotowania dodać połowę przypalonej cebuli.

Pobierz przepis

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

magdow

Konkurs Same pyszności!

Natalia

Witam, dlaczego odlewamy wodę po ugotowaniu mięsa ?

kocham_swieta67

Pani Aniu……czy moze Pani podać parę przepisów na dobry obiad kolację dla cukrzykow?

Paddy

Właśnie taki króluje na stole u mojej mamy, pycha :)

Ania Starmach

U Mamy zawsze smakuje najlepiej :)

Trwa ładowanie...