ANIA STARMACH

Kup E-Book Ani Starmach

Nowość! E-book:
PIKNIK, czyli 12 pomysłów na małe i duże dania.

Sprawdź

Ryba po grecku

6Ilość osób
40 minCzas przygotowania
Bez laktozy
Wegetariańskie
Ania Starmach

Soczysta ryba w towarzystwie duszonych warzyw to klasyka polskiej kuchni! Ryba po grecku jest idealna na świąteczny stół :)

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 800 g filetu z białej ryby (np. dorsz, mintaj)
  • 500 ml bulionu warzywnego lub wody
  • 4 marchewki
  • 3 pietruszki (korzeń)
  • 3 cebule
  • 0.5 dużego selera
  • 200 ml koncentratu pomidorowego
  • 4 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz

Jak przygotować?

  1. Cebulę pokrój w piórka. Marchewkę, pietruszkę oraz selera obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

  2. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, smaż przez kilka minut.

  3. Do cebuli dodaj pozostałe warzywa, smaż kilka minut, dodaj ziele angielskie i liście laurowe, bulion (przepis znajdziesz tutaj) lub wodę. Gotuj 10 minut.

  4. Po tym czasie odlej część płynu, wymieszaj go z koncentratem i dodaj do warzyw.

  5. Duś na małym ogniu przez około 15 minut.

  6. Rybę dopraw solą i pieprzem, podziel na mniejsze filety.

  7. Rybę obtocz w mące i przysmaż na złoty kolor.

  8. Rybę przełóż do naczynia, przykryj warzywami, schładzaj przez noc w lodówce.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Ania73

Właśnie zrobiłam rybkę według tego przepisu i jest rewelacyjna ?a te warzywa palce lizać mniam

Karolina

Przepis fantastyczny i bardzo prosty! Ryba wyszla zjawiskowo! Wszystkim smakowalo!

Ryba po grecku

Beata

Świetny przepis Dziękuję u mnie ryba jest jedzona w "tandemie braterskim" młodszy Syn zjada rybę a starszy niestety nie lubi ryb i wyżera warzywa a te z tego przepisu są Fantastyczne ( wcześniej gotowałam je – nie były takie smaczne a tu są duszone – PRZEPYCHA); dziękuję pozdrawiam; Wesołych Świąt

Bona

Pani Aniu, w poszukiwaniu przepisu na rybę po grecku zauważyłam, że przy swoim przepisie ma Pani oznaczenie bezglutenowe, zapomniała Pani, że rybę obtaczamy w mące pszennej ! to nieprofesjonalne i szkodliwe. Proszę zweryfikować oznaczenia w przepisach, w przeciwnym razie Może Pani komuś zaszkodzić.

pozdrawiam.

robert12279

na udekorowanie dodałem lubczyk ……. zapach i smak niesamowity ….. :)

Zofia

Aniu makaron z lososiem w g Twojego przepisu paluszki lizac. Dziekuje.

Malgorzata

Sernik już gotowy?

Malgorzata

Przepyszna skończyłam robić dziękuję Aniu

aga0909

Witam, to będzie moja pierwsza ryba po grecku i mam pytanie czy może być mrożona czy tylko świeża? i tak na prawdę która najlepsza żeby nie było ości. Pozdrawiam Aga

Trwa ładowanie...