ANIA STARMACH

Sałatka prosto z Azji

4
Ilość osób
30 min
Czas przygotowania
Bez laktozy
Fit
Wegetariańskie
Ania Starmach

Odrobina orientu na Twoim talerzu! Bardzo prosta i szybka sałatka azjatycka o wyrazistym smaku.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • Sałatka
  • 200 g tofu
  • 200 g makaronu ryżowego
  • 1 ogórek
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 garść kiełków soi
  • 1 garść orzeszków ziemnych
  • 2 małe sałaty rzymskie
  • 3 łyżki świeżej kolendry
  • olej roślinny
  • Sos
  • 50 ml wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • 1 pokrojona papryczka chili
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 cm startego na tarce imbiru
  • skórka otarta z 1 limonki

Jak przygotować?

  1. Tofu pokrój w kostkę i przysmaż na patelni na złoty kolor.

  2. Do marchwi i ogórka użyj obieraczki, tak, aby otrzymać cienkie, makaronowe wstążki.

  3. Paprykę pokrój w paseczki, sałatę podrzyj.

  4. Makaron przygotuj wg instrukcji na opakowaniu (po prostu zalej wrzątkiem).

  5. Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj pokruszone orzeszki i kolendrę. Dodaj kiełki soi.

  6. Aby przygotować sos, zagotuj wodę z cukrem, ostudź płyn, dodaj pozostałe składniki, wymieszaj.

  7. Sałatkę wymieszaj z sosem i jedz od razu!

Pobierz przepis

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.
Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu.
Trwa ładowanie...