ANIA STARMACH

Skrzydełka kurczaka w sosie barbecue z kukurydzą

4
Ilość osób
70 min
Czas przygotowania
Bez laktozy
Ania Starmach

Soczyste skrzydełka z lekko chrupiącą i pikantną skórką. Doskonały pomysł na grilla!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • Domowy sos Barbecue
  • 300 ml przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 krople sosu tabasco
  • Skrzydełka
  • 8 skrzydełek kurczaka
  • 2 kolby kukurydzy w liściach
  • 2 łyżki świeżej kolendry
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Jak przygotować?

  1. Domowy sos Barbecue
  2. Zacznij od sosu: cebulę i czosnek drobno posiekaj. Przysmaż na oleju, dodaj koncentrat, a po minucie resztę składników. Gotuj na małym ogniu do momentu, aż sos będzie gęsty (około 15 minut).

  3. Skrzydełka
  4. Skrzydełka przełóż do miski, zalej sosem i odstaw na 30 minut.

  5. Po tym czasie połóż na srebrnej tacce lub bezpośrednio na grillu, grilluj około 20 minut (skrzydełka możesz też ewentualnie upiec w piekarniku).

  6. Kolby kukurydzy zamocz w misce z wodą, po 10 minutach połóż na grillu i grilluj około 15 minut (przewracając od czasu do czasu, tak, aby kolby przypiekły się z każdej strony).

  7. Miękkie masło wymieszaj z kolendrą i czosnkiem, dopraw solą i pieprzem.

  8. Skrzydełka podawaj z kukurydzą i kolendrowym masłem.

Pobierz przepis

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.
Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu.
Trwa ładowanie...