ANIA STARMACH

Śledzie w śmietanie

2
Ilość osób
15 min
Czas przygotowania
Bezglutenowe
Ania Starmach

Świeże śledzie w śmietanie to pyszny pomysł na smaczną przekąskę!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 500 ml kwaśnej śmietany
  • 8 filetów śledziowych matias
  • 3 jabłka
  • 2 cebule
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka posiekanego koperku (niekoniecznie)
  • 1 łyżeczka chrzanu (niekoniecznie)
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Jak przygotować?

  1. Jabłka pokrój w cienkie półplasterki, cebulę w piórka.

  2. Jabłka i cebulę skrop sokiem z cytryny, dodaj koperek i chrzan (jeśli używasz), wymieszaj.

  3. Do jabłek z cebulą dodaj śmietanę, dopraw cukrem, solą i pieprzem.

  4. Śledzie pokrój w romby, wymieszaj z sosem śmietanowym.

  5. Śledzie najlepiej smakują po kilku godzinach, gdy wszystkie smaki się połączą!

Pobierz przepis

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Karolina

Czy śledzie trzeba wcześniej namoczyć? Jeżeli tak, to jak długo?

Trwa ładowanie...