ANIA STARMACH

Kup E-Book Ani Starmach

Nowość! E-book:
PIKNIK, czyli 12 pomysłów na małe i duże dania.

Sprawdź

Spaghetti carbonara

4Ilość osób
30 minCzas przygotowania
Ania Starmach

Delikatna i wyrazista. Tej carbonary musisz spróbować!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 4 szt jajek
  • 30 g tartego sera pecorino
  • 30 g tartego parmezanu
  • 200 g wędzonego boczku
  • 300 g makaronu spaghetti
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Jak przygotować?

  1. Spaghetti ugotuj al dente, po ugotowaniu odcedź, zachowaj jednak pół szklanki wody, w której gotował się makaron.

  2. Boczek pokrój w cienkie paseczki.

  3. Jajka rozbełtaj, wymieszaj z pecorino i parmezanem oraz odrobiną soli i pieprzu.

  4. Na rozgrzaną patelnię (średni ogień) wrzuć boczek, po kilku minutach, gdy mocno się zarumieni, dodaj makaron i wodę, która została po gotowaniu makaronu. Podgrzewaj całość kilka minut.

  5. Ściągnij patelnię z ognia, dodaj masę jajeczną, mieszaj szybko tak, aby jajka nie ścięły się na jajecznicę.

  6. Makaron przełóż na talerze (choć można jeść go też prosto z patelni). Podawaj z pietruszką.

Wskazówki:

Najlepiej sprawdzi się w tym daniu boczek pancetta.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

maciejkurowski

Wersja z guanciale. Wspaniała

primiceriusmaximus

Spaghetti carbonara nie zawiera ani pietruszki, ani – TYM BARDZIEJ – wędzonego boczku. Nie dodaje się również soli. Do carbonary używa się guanciale, czyli policzków wieprzowych, ewentualnie pancetty, a w najgorszym wypadku prociutto. Chodzi o to, żeby nie używać mięsa wędzonego. Nie rozumiem również dlaczego mam dodać "odrobinę" pieprzu. Słowo CARBONARA oznacza węgiel, więc pieprzu musi być DUŻO. Tradycyjnie dodaje się całe jajka, a nie tylko żółtka. Poza tym w tradycyjnym przepisie jest tylko peccorino, bez parmezanu. Mój Boże…..

Sielarne

Myślę, że Pani Ania Starmach wie o tej "tajemnej" carbonarowej wiedzy, którą próbujesz jej przekazać. Reakcję "Mój Boże…" to mam właśnie na takie komentarze i od razu przypomina mi się pasta i wywód, który wrzucam jako screen. Kuchnia to jest wariacja z tego, co jest łatwiej dostępne na danym rynku, kto jakie lubi smaki itp. Uwierz mi, że nasze Pho smakuje inaczej niż Pho w Wietnamie. I wiesz co? W jednym włoskim domu babcia robi carbonarę z pecorino zmieszaną z parmezanem, a druga nie. Ktoś w Turynie robi z podgardlami, a ktoś na południu z pancettą.

P.S. Jakiś czas temu dodałam Grana Padano i świat nie wybuchł. Naprawdę! Nikt tego nie sprawdza!

Spaghetti carbonara

Lucjaserwatka

Ale że całe jajka? Nie tylko żółtka? Hmmm

Agnes28

Dziś robiłam pyszna carbonara… ??tylko trzeba uważać na odgrzewanie by nie zrobiła się z tego jajecznica…

Agnieszka

gdzies ogladalam ze prawdziwy wloski przepis to powinno uzywac sie tylko zoltek wlasnie dlatego zeby sie nie sciely jak jajecznica?
bardzo lubie carbonare z jajkami choc wielu uwaza ze jak carbonare to tylko ze smietanka – nawet w restauracjach. szok!

zwiatremwewlosach

Lekko zmodyfikowana wersja, ale równie pyszna! Tagliatelle carbonara :)
Konkurs Same pyszności!

Spaghetti carbonara

Anonim

Mój ulubiony makaron :) Oczywiście z domowym wędzonym boczkiem i cebulką!

Spaghetti carbonara

Anonim

Z domowym wędzonym boczkiem smakuje wyśmienicie!

Ania Starmach

oj tak!!!

Trwa ładowanie...