ANIA STARMACH

Spaghetti z pulpecikami mięsnymi

3
Ilość osób
25 min
Czas przygotowania

Co kupić?

  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 250 g makaronu spaghetti
  • 400 ml przecieru pomidorowego (passaty pomidorowej)
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sól, pieprz

Jak przygotować?

  1. Natkę pietruszki posiekaj.

  2. Cebulę i czosnek obierz i drobno pokrój (możesz zetrzeć je na tarce).

  3. Przełóż je do dużej miski, dodaj natkę pietruszki, bułkę tartą, jajko oraz mięso. Przypraw solą i pieprzem.

  4. Całość wymieszaj rękami.

  5. Z masy mięsnej formuj małe kuleczki (wielkości orzecha włoskiego w łupince).

  6. Na patelni rozgrzej oliwę, ostrożnie kładź pulpeciki, smaż około 2–3 minuty z każdej strony, aby się przyrumieniły.

  7. Na patelnię wlej przecier pomidorowy (uważaj, może pryskać).

  8. Gotuj na małym ogniu około 10–15 minut.

  9. W dużym garnku zagotuj wodę, posól. Wrzuć makaron – czas gotowania jest podany na opakowaniu.

  10. Ugotowany makaron odcedź, przełóż na talerze, dodaj pulpeciki i polej sosem. Posyp parmezanem, a jeśli lubisz – również natką pietruszki.

Pobierz przepis

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

dominika123

Pyszne

Trwa ładowanie...