ANIA STARMACH

Tarta czekoladowa z gruszkami

4
Ilość osób
30 min
Czas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Gruszka zanurzona w gorzkiej czekoladzie na kruchej tarcie to propozycja, obok której nie sposób przejść obojętnie.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • Ciasto
  • 300 g herbatników zbożowych
  • 120 g masła
  • 20 g płatków migdałowych
  • Nadzienie
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 60 g masła
  • 3 gruszki
  • 3 łyżki cukru trzcinowego

Jak przygotować?

  1. Ciasto
  2. Herbatniki pokrusz, wymieszaj z migdałami i rozpuszczonym masłem, a następnie powstałą masę wyłóż na foremkę do tarty o średnicy 25 cm i odłóż do lodówki do schłodzenia.

  3. Nadzienie
  4. Śmietankę zagotuj, dodaj pokruszoną czekoladę oraz masło, wymieszaj, lekko ostudź i wylej masę na ciasteczkowy spód. Schładzaj w lodówce przez min. 4 godziny.

  5. Gruszki obierz ze skórki, pokrój w kostkę i skarmelizuj na patelni, używając cukru trzcinowego (poradę, jak przygotować karmel, znajdziesz również tutaj). Na schłodzoną masę czekoladową wysyp pokrojone, skarmelizowane gruszki.

Wskazówki:

Najlepiej smakuje z bitą śmietaną. Kliknij, aby przeczytać poradę na wykonanie najlepszej bitej śmietany.

Pobierz przepis

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Ula

Konkurs Same pyszności!

Dorota

Konkurs Same Pyszności! Nawet bez bitej śmietany jest nieziemsko smaczna. Super! Dziękuję :)

Bożena

Pani Aniu tarta pyszna i ciekawa w smaku.Latwa do przygotowania i efektowna.Moja rodzinka i goscie byli zachwyceni.Oto jak wyszla pozdrawiam:-)

Justyna

Wyszła pyszna! :)

Trwa ładowanie...