ANIA STARMACH

Tarta rustykalna z borówkami

4
Ilość osób
80 min
Czas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Pachnące lasem borówki w rustykalnym wydaniu.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 400 g borówek amerykańskich
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 50 g cukru
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Jak przygotować?

  1. Połącz ze sobą mąkę pszenną, masło, wodę oraz 50 g cukru. Powstałe ciasto zlep w kulkę i schładzaj w lodówce około godzinę.

  2. Borówki wymieszaj z cukrem i mąką ziemniaczaną.

  3. Ciasto rozwałkuj, na środku ułóż borówki, zegnij brzegi tak, aby otrzymać okrągłą formę.

  4. Tartę przełóż na blachę z papierem do pieczenia. Piecz około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Pobierz przepis

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Ula

Konkurs Same pyszności!

gagnieszka1

Ciasto właśnie się chłodzi, ale mam wątpliwości , bo przepis jest bez jajka. Nie chciało mi się scalić przy wyrabianiu, dodałam odrobinę więcej wody. Czy to się może udać ?

kamila1990

Rewelacja! :)

Natalia

Witam, czy można użyć jagody leśnej zamiast borówki amerykańskiej?

Dabomir

Tarta pyszna . Piekłam juz 3 razy i za każdym razem. …za łapie się na ostatni mały kawałek 😉

Tomasz Koziana

Smaczna, ale następnym razem do borówek muszę dodać większą ilość cukru :)

Ania Starmach

oczywiście smak ciasta zależy od tego jak słodkich używamy owoców! warto próbować przed dodaniem do ciasta ;)

Adrianna Cz

A oto moje. Przepyszne 😊

Ania Starmach

coś wspaniałego!!

Agnieszka

Moje zdjęcie nie oddaje w pełni wszystkiego, ale wygląda smakowicie:)

Ania Starmach

Wow, wygląda rewelacyjnie! :)

kroczek

Piękne zdjęcia, muszę spróbować :)

Ania Starmach

O tak! Ta tarta jest doskonała!

Trwa ładowanie...