ANIA STARMACH

Wiśnie pod owsianą kruszonką

4
Ilość osób
45 min
Czas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Chrupiąca kruszonka i delikatnie kwaśne wiśnie, czyli obłędne połączenie smaków!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 500 g wiśni (mogą być mrożone)
  • 120 g masła
  • 60 g płatków owsianych
  • 60 g płatków migdałowych
  • 40 g posiekanych orzechów laskowych
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Jak przygotować?

  1. Wiśnie zagotuj z cukrem. Podczas gotowania wiśnie puszczą sok. Odlej do miseczki lub szklanki kilka łyżek i wymieszaj je z mąką ziemniaczaną.

  2. Sok z mąką przelej z powrotem do wiśni i zagotuj. Wiśnie powinny zyskać konsystencję kisielu. Owoce przełóż do naczynia żaroodpornego.

  3. Masło wymieszaj z pozostałymi składnikami kruszonki: płatkami owsianymi, płatkami migdałowymi, posiekanymi orzechami laskowymi i cukrem trzcinowym.

  4. Powstałym ciastem posyp owoce, zapiekaj przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Wskazówki:

W sezonie wiśnie możesz zamienić np. na maliny, borówki, jeżyny czy truskawki.

Metodę na szybkie drylowanie wiśni znajdziesz tutaj.

Pobierz przepis

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.
Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu.
Trwa ładowanie...