ANIA STARMACH

Zupa chrzanowa

4
Ilość osób
60 min
Czas przygotowania
Bezglutenowe
Ania Starmach

Kremowa i smaczna zupa chrzanowa, idealna na wielkanocny stół!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 2 pory
  • 2 korzenie pietruszki
  • 2 małe ziemniaki
  • 2 cebule
  • 0.5 selera
  • 2 l wody
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 200 g wędzonego boczku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • 4 łyżki tartego chrzanu
  • sól, pieprz
  • Do dekoracji
  • jajka ugotowane na twardo

Jak przygotować?

  1. Boczek pokrój w drobną kostkę (ewentualnie w paseczki), wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż przez kilka minut, aż z mięsa wytopi się część tłuszczu i stanie się chrupiące. Wtedy ściągnij je z patelni (pozostawiając na niej wytopiony tłuszcz).

  2. Warzywa obierz i drobno pokrój, przysmaż na patelni, na której smażył się boczek.

  3. Po kilku minutach przełóż pokrojoną pietruszkę, por, seler i cebulę do garnka. Zalej je wodą, dodaj majeranek, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz.

  4. Gotuj przez około 30-40 minut, aż warzywa zmiękną.

  5. Wtedy wyciągnij ziele angielskie i liście laurowe, dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.

  6. Gotuj około 20 minut, po czym zmiksuj zupę blenderem.

  7. Do zupy dodaj śmietankę i chrzan, wymieszaj i ponownie zmiksuj, zagotuj i dopraw do smaku.

  8. Zupę podawaj z kawałkami boczku i ewentualnie z jajkiem na twardo.

Pobierz przepis

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.
Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu.
Trwa ładowanie...