Przesiewanie mąki
Mąka to jeden z głównych składników ciast. Jej jakość oraz typ odpowiada za udany wypiek. Bez niej nie obejdzie się pyszne ciasto ucierane z kruszonką, ciasto drożdżowe, najlepsze brownie oraz wszelkiego rodzaju muffiny, babeczki i ciasteczka. Niemal wszystkie słodkie przepisy wymagają przesiania mąki i cukru pudru. Zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego trzeba to robić?

Przesiewanie mąki
Dzięki przesiewaniu mąka nabiera powietrza, oznacza to, że wypiek będzie puszysty, lekki i pozbawiony grudek. Dodatkowo podczas wyrabiania ciasta wszystkie składniki lepiej się połączą.
Ot, to cała tajemnica przesiewania mąki :)

Przesiewanie cukru pudru
Cukier puder przesiewamy, ponieważ chcemy uniknąć tworzących się grudek, dzięki czemu słodkość jest rozprowadzona po całej masie wypieku.

Tagi:
Mąka
Trwa ładowanie...