Sos majonezowy
Sos majonezowy powstaje na bazie klasycznego majonezu. Nie tylko idealnie współgra z sałatkami, można go traktować także jako dip do warzyw, pieczonych ziemniaków i chrupiących skrzydełek z kurczaka. Sos majonezowy to również świetna alternatywa dla gęstego majonezu na jajka – polej nim jajka ugotowane na twardo, a całość zyska nieco inny smak.

Sos majonezowy – przepis

Aby wykonać pyszny, klasyczny sos majonezowy przygotuj:

  • majonez (poznaj przepis na pyszny domowy majonez)
  • śmietanę / wersja light: jogurt naturalny
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz, oregano, bazylia
  • świeży koperek (jeśli lubisz)
  • 1 ząbek czosnku – pod warunkiem, że chcesz podkreślić ostrzejszy smak sałatki lub dipu

    Jak zrobić sos majonezowy?

    Aby zrobić sos majonezowy do sałatek, posiekaj bardzo drobno koperek, a czosnek przepuść przez praskę lub utrzyj w moździerzu. Wszystko dodaj do miseczki z majonezem, śmietaną i sokiem z połowy cytryny – wymieszaj. Eksperymentuj z proporcjami – im więcej dodasz śmietany lub jogurtu, tym sos będzie rzadszy.

Trwa ładowanie...