Nowość: E-Book kulinarny! Nowy E-Book!

Małe i duże dania na każdy dzień. Domowo, prosto, pysznie!

Nic nie smakuje lepiej niż samodzielnie przygotowane masło orzechowe. Można je wyjadać łyżką prosto ze słoika lub wykorzystać do wielu potraw, zarówno deserowych, jak i wytrawnych. W jego skład wchodzą wyłącznie orzechy, więc możesz mieć pewność, że spożywasz bardzo zdrową przekąskę!

Do przygotowania będziesz potrzebować około 400 g orzeszków ziemnych niesolonych.

Masło orzechowe

Orzeszki podpraż na patelni, aż lekko się zarumienią i staną się chrupiące. Przełóż orzechy do misy robota kuchennego (malaksera) i miksuj je przez około 10 minut. Do zmiksowania możesz użyć również mocnego blendera. Od czasu do czasu wyłączaj robota i łyżką ściągaj większe kawałki orzechów ze ścianek.
Po kilku minutach zauważysz, że orzechy zmieniają konsystencję i przybierają postać dobrze Ci znanego masła orzechowego. Gdy masło będzie już gładkie, przełóż je do słoika. Smacznego!

Trwa ładowanie...