Nowość: E-Book kulinarny! Nowy E-Book!

Małe i duże dania na każdy dzień. Domowo, prosto, pysznie!

Jak obrać szparagi?

Sezon na szparagi rozpoczyna się z końcem kwietnia i trwa do połowy czerwca. Warto w tych wiosennych miesiącach skorzystać z walorów szparagów, które kryją w sobie mnóstwo witamin i składników mineralnych. Możesz z nich wyczarować bardzo pyszne i efektowne dania. Dodatkowo są bardzo niskokaloryczne – w 100 g szparagów jest tylko 18 kalorii! :) Przygotowanie szparagów nie przysparza wielu trudności, a samo ich obieranie jest banalnie proste!

Niezależnie od tego, na jaki rodzaj szparagów się zdecydujesz, przed przystąpieniem do przygotowywania z nich dania, umyj je pod bieżącą wodą.

Teraz przechodzimy do obierania. Obierać należy przede wszystkim białe i fioletowe szparagi, ponieważ są najbardziej włókniste. W przypadku zielonych, jest to uzależnione od ich świeżości – młode zielone szparagi nie będą wymagały obierania. Najwygodniej jest obierać je obieraczką, dzięki czemu oddzielona od szparagów skórka będzie jak najcieńsza. Szparagi obieramy na całej długości, od nasady główki w kierunku korzenia. Sama główka jest miękka i nie wymaga obierania.

Obieranie szparagów

Po obraniu całej skórki, należy pozbyć się twardej końcówki szparaga. W tym celu utnij lub odłam około 1/4 końcówki od strony korzenia.

Tak obrane szparagi są gotowe do dalszego przygotowywania!

Trwa ładowanie...