ANIA STARMACH

Kup E-Book Ani Starmach

Nowość! E-book:
PIKNIK, czyli 12 pomysłów na małe i duże dania.

Sprawdź

Gofry

2Ilość osób
15 minCzas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Złociste, chrupiące gofry w towarzystwie świeżych owoców – idealne na pyszny podwieczorek!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Dodatkowo
  • cukier puder, bita śmietana lub świeże owoce do podania

Jak przygotować?

  1. Oddziel żółtko od białka.

  2. Wymieszaj z mlekiem, dodaj mąkę, proszek do pieczenia, olej, cukier, sól. Wymieszaj mikserem.

  3. Osobno ubij białko.

  4. Delikatnie wymieszaj białko z ciastem.

  5. Mocno rozgrzej gofrownicę.

  6. Nakładaj chochlą porcje ciasta i smaż około 3–4 minut, aż ciasto się przyrumieni.

  7. Gotowe, jeszcze ciepłe gofry podawaj z cukrem pudrem, bitą śmietaną lub świeżymi owocami.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

paulinakunek

Przepis jest rewelacyjny, gofry są naprawdę chrupiące, ja do moich dodałam jeszcze szpinak ☺️

lidiawozniak

Doskonały przepis, smaczne, chrupiące. Mała modyfikacja, przez pomyłkę ? – dwa jajka, efekt – doskonałe. Około 4 minut w gofrownicy i mamy pyszne drugie śniadanie. Polecamy, smacznego.

martastasiak

Niestety w przepisie za mało mleka ? jak się doda więcej to ujdą, ale nie zrobię więcej już z tego przepisu

Alyssandra

Gofry wyszły super. Podejrzewam, że większość negatywnych komentarzy bierze się ze specyfiki sprzętu. Ja musiałam moje piec 10 minut, taką niestety mam gofrownicę. Wtedy wychodziły idealne. Ciasto faktycznie jest gęstej, ale dzięki temu gofry są bardziej sycące. Można je zjeść zarówno na słodko jak i wytrawnie. Będę polecać!

ElzbietaG

Niestety gofry nie wyszły chrupiące i twarde, ponieważ ciasto jest zdecydowanie za gęste. Próbując ten przepis sugerowałam się znanym nazwiskiem, ale z przykrością stwierdzam, że receptura na tak prosty przepis mogę znaleźć lepszą na innych stronach. ?

Kokos

Można spróbować lepiej ubić białka.

Natala88

Przepis jest bardzo dobry. Żeby gofry wyszły super (ja lubie jak nie sa chrupiące), to trzeba krócej je piec. Gofrownica musi sie dobrze nagrzać (nastawiamy na maks) potem przy kolejnej partii mozna temperature zmniejszyć, zeby gofry sie nie przypaliły i, żeby nie były zbyt twarde. Ja po czasie otweram gofrownice i sprawdzam ich stan. Jezeli juz się odklejaja od gofrownicy i maja kształt gofra, to wtedy sa idelane :). Dodatkowo ja nie ubijam nigdy białka, bo nie mam czasu :) – wszystko razem jakbym chciala robic naleśniki i do gofrownicy. Bita smietane ubijasz, rzucasz owoce i pycha – jestes na wakacjach. Olej jest dodawany do ciasta przez co nie przywieraja do płyty grzewczej. Z kolei jak ktos ma nadal klopot trzeba delikatnie posmarowac gofrownice olejem (szczegolnie w załamaniach). Polecam również przygotowac gofry jaglane :) – trzeba wtedy dodać wodę gazowaną:). i lac na gofrownice mniej ciasta, zeby byly ciensze i smaczniejsze :).

emilkawalenciak@gmail.com

Najlepszy przepis jaki miałam?

Monikaa

Wyszły przepyszne nie korzystam z żadnego innego przepisu tylko i wyłącznie z tego. Kiedy najdzie mnie ochota na gofry to sięgam po Pani przepis. Rodzina mówi zawsze, że są idealne?. Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku. No po prostu są idealne ❤️

AgnieszkaOsuch

Wyszły rewelacyjne, chrupiące, nie za słodkie. Udoskonaliłam przepis i dałam 50 ml wody gazowanej. :)

Nyna

Też sugerowałam się nazwiskiem i ciasto jest zdecydowanie za gęste. Jak się doda więcej mleka to ujdą ?

Trwa ładowanie...