ANIA STARMACH

Piernik wyśmienity

4
Ilość osób
60 min
Czas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Puszysty i miękki. Do tego cudownie pachnący przyprawami korzennymi. Po prostu wyśmienity!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 350 g mąki pszennej
  • 200 g płynnego, jasnego miodu
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 120 g miękkiego masła
  • 50 g orzechów włoskich
  • 30 g suszonych moreli
  • 20 g suszonych śliwek
  • 10 g gorzkiego kakao
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1.5 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • Polewa
  • 50 ml mleka
  • 50 ml masła
  • 100 g gorzkiej czekolady

Jak przygotować?

  1. Śliwki i morele pokrój w cienkie paseczki. Orzechy posiekaj.

  2. Za pomocą miksera masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym.

  3. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą, kakao i przyprawą do piernika.

  4. Oddziel żółtka od białek.

  5. Żółtka dodawaj pojedynczo do masła, stopniowo dodawaj też mąkę, posiekane bakalie, orzechy oraz miód. Mieszaj, używając miksera (niskie obroty) lub drewnianej łyżki.

  6. W osobnej misce ubij białka.

  7. Ostrożnie wymieszaj białka z masą piernikową.

  8. Całość przełóż do podłużnej foremki o wymiarach 26x10 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.

  9. Włóż do piekarnika o temperaturze 170 stopni na 50-60 minut.

  10. Metodą „patyczka” sprawdź, czy ciasto jest już gotowe.

  11. Polewa
  12. Przygotuj polewę: mleko podgrzewaj z masłem i czekoladą, tak, aby uzyskać jednolitą konsystencję.

  13. Ostudzony piernik udekoruj polewą czekoladową (poradę, jak przygotować polewę czekoladową, znajdziesz tutaj).

Pobierz przepis

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Justyna

Ile wcześniej trzeba go upiec przed świętami.

anonka

Konkurs Same Pyzności

Piernik wyśmienity

Anna

Konkurs Same Pyszności:)

Piernik wyśmienity

kingau90

Konkurs Same Pyszności!

Piernik wyśmienity
Trwa ładowanie...